Kaymakam kimlerden üstün?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
Kaymakam kimden emir alır?
Kaymakam, Valinin talimat ve emirlerini yerine getirmekle yükümlüdür; B) Valiler, ilçe ile ilgili her türlü konuyu doğrudan Kaymakam’a bildirirler.
Kaymakam kime bağlı?
Kaymakamlar, bir ilçenin en üst düzey yöneticileri olan görevlilerdir. Kaymakam, ilçedeki eyalet temsilcisidir ve ilçe yönetimini yönetmekten sorumludur. Bu pozisyon İçişleri Bakanlığı tarafından atanır.
Kaymakam memuru görevden alabilir mi?
İllerde valiler, il yönetimine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, ilçe valileri, yasal gereklilikler karşılanırsa yetkileri altındaki herhangi bir memuru görevden alabilir. Öte yandan belediye başkanları, kendileri memur atarlarsa, o memuru görevden alabilir.
Kaymakam polise emir verebilir mi?
Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).
Vali kaymakamı denetler mi?
Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetimi ve denetimi altında yürütürler. İlk olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat Fermanı’nın yayımlanmasıyla çalışmaya başladılar. Kaymakam kariyerli bir memurdur. Mesleğe girmek için yasal olarak tanımlanmış gereklilikler gereklidir.
Kaymakam kimin amiri?
L) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramı’nda ilçede yapılan resmi törenlere başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder. Madde 32 – A) Kaymakam, ilçe sınırları içindeki genel ve özel kolluk kuvvetlerinin ve kuruluşlarının başıdır. B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzenini ve güvenini korumak için gerekli tedbirleri alır.
Kaymakam nereye kadar yükselir?
Kaymakamların özlük hakları son beş yılda önemli ölçüde iyileştirildi. Kariyerlerinde ilerledikçe İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey yöneticilik pozisyonlarına ve valiliklere terfi edebilirler ve ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Genel Müdür ve Müsteşar gibi üst düzey pozisyonlara atanabilirler.
Kaymakam savcısı emir verebilir mi?
Vali veya kaymakam, Başsavcıya bilgi vererek adli kolluk kuvvetlerini göreve çağırabilir (Madde 5). Başsavcı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı laboratuvar personeline adli görevlerle ilgili emirler verebilir.
Kaymakama kim vekalet eder?
(16) İlçe mülki amirleri, izin, vekaletname ve görevlendirme belgeleri ile açıklama gerektiren yazı ve yetki belgelerini imzalanmak üzere ilçe mülki amirine bizzat teslim eder.
İlçede en yetkili kişi kimdir?
Madde 26 – Valiler, her yıl, uygun gördükleri zamanlarda, ilin bütün ilçe ve bucakları ile programa dahil köyleri ve il içindeki teşkilatı denetlerler. Mahalli halkın istek ve ihtiyaçlarını inceleyerek gerekli işlemleri yaparlar. Madde 27 – İlçe genel idaresinin başkanı ve yetkilisi Kaymakamdır.
Kaymakam Cumhurbaşkanının temsilcisi mi?
Temsilci Vali ve Kaymakam Aynı kanunun 27. maddesi, 703 sayılı KHK ile değiştirilmeden önce şöyleydi: “Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir.” Hükümde şu ifade yer alıyordu: “Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari ve yürütme organıdır.” Buna ilişkin düzenleme yapılmıştır.
İldeki en yetkili kişi kimdir?
Vali, illerin idaresinden sorumlu kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder. Bakanlıklar tarafından atanan ildeki kişiler valinin emirleri altında çalışır.
Kaymakam kaç yılda bir tayin olur?
Altıncı sınıf ilçe valilerinin hizmet süresi iki yıldır. Altıncı sınıf ilçe hizmetinin ikinci yılını tamamlayan tüm profesyonellerin altıncı sınıf hizmet süresi, hizmet gereksinimleri ve ihtiyaçları tarafından belirlendiğinde, yer değiştirme süresi ek bir yıl uzatılabilir.
Kaymakam atamaya yetkili amir midir?
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 ve 30 uncu maddelerine göre, il idaresi daire başkanının atanmasıyla atanan, il merkez teşkilatına bağlı görevliler için valiler, ilçe şube müdürlerinin atanmasıyla atanan görevliler için ise kaymakamlar atama yapmaya yetkili amirlerdir.
Protokol sıralaması nasıl olmalı?
Protokolde kişisel unvan, yaş veya cinsiyet açısından ayrımcılık yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve zirve önce gelir; kamusal ve sosyal yaşamda misafir; sosyal yaşamda hanım her zaman önce gelir (sağda yer alır). Üstler selamlaşmada önce, vedalaşmada en son gelir. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
İlçede en yetkili kişi kimdir?
Madde 26 – Valiler, her yıl, uygun gördükleri zamanlarda, ilin bütün ilçe ve bucakları ile programa dahil köyleri ve il içindeki teşkilatı denetlerler. Mahalli halkın istek ve ihtiyaçlarını inceleyerek gerekli işlemleri yaparlar. Madde 27 – İlçe genel idaresinin başkanı ve yetkilisi Kaymakamdır.
Kaymakam nereye kadar yükselir?
Kaymakamların özlük hakları son beş yılda önemli ölçüde iyileştirildi. Kariyerlerinde ilerledikçe İçişleri Bakanlığı’nda üst düzey yöneticilik pozisyonlarına veya valiliklere terfi edebilirler veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında Genel Müdür ve Müsteşar gibi üst düzey görevlere atanabilirler.
Kaymakama kim vekalet eder?
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğünün seçimi ve Bakanın onayı üzerine Cumhurbaşkanının müşterek kararı ve onayı ile atanır. (Ek: -4748/1 md.) Kaymakam olarak yalnızca mülki idare hizmetleri sınıfında bulunanlar görev yapabilir.