Alelacele nasıl yazılır TDK?
Yaygın inanışın aksine, bu kelimenin doğru yazımı “allel haste” olarak düşünülse de, kelimenin doğru yazımı “alacele” olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı Alelacele’dir.
Alelacele ikileme mi?
Yine bir ikileme olarak öne çıkan Alelacele kelimesi günümüzde hala kullanılan kelimelerden biridir. Aynı zamanda bu kelimenin anlamı nedeniyle bir eşanlamlısı da bulunmaktadır.
Alel acele nedir?
Dilimize Arapçadan gelen alelacele kelimesi ala kelimesinden türemiştir. “Ala” kelimesi çok fazla veya aşırı anlamına gelirken, “hastacele” kelimesi çok hızlı, vakit kaybetmeden anlamına gelir. Bu kelime genellikle çok hızlı olmanın gerektiği durumlar için kullanılır.
Elalem bitişik mi ayrı mı?
TDK’ya göre el alem kelimesinin doğru yazımı el alem olarak verilmiştir. Ayrı ayrı yazılmalı, yan yana yazılmamalıdır. Alalem şeklinde yazılması yanlış kabul edilir.
Aklisira nasıl yazılır TDK?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
TDK Anbean nasıl yazılır?
TDK’ya göre: An be an mı yoksa an be an mı? TDK tarafından belirlenen “anbean” kelimesinin doğru yazımı “anbean”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Alelacele bir deyim mi?
Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime; Hızlı anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçe’de zarf olarak kullanılır.
Yan yana nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
İkilemeler nasıl yazılır?
İkilemelerin Yazılması İkilemeler tek tek yazılır: adım adım, yavaşça, sürü halinde, karışık, şaşkın (bakan), farklı, derin…
Alelade nasıl yazılır TDK?
ORDINARY KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER – Bu dua sıradan bir dua değildi. – Sıradan bir yazar tarafından değil, hayatı araştıran gerçekçi bir romancı tarafından yazılmıştı.
Alelıtlak ne demek TDK?
Rastgele, rastgele, rastgele: Rastgele kehanetleri sevmem (Cenap Şahâbeddin).
Taklit nasıl yazılır?
“TAKLİT” KELİMESİNİN BİR CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER – Her ülke düzenine başkalarının yeniliklerini taklit ederek başlar ve kendi antikitesini inceleyerek bitirir – özellikle taklitleri? Bir kadını taklit etmesi ve Arap taklidi hepsini diğerlerinden daha güzel yaptı.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Cübbe nasıl yazılır TDK?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak TDK Türkçe sözlüğünün 1983’teki 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de kadrosu tarafından kurulan dil derneğinin sözlüğüne göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Özçekim nasıl yazılır TDK?
2014 yılında “selfie” kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından “selfie”nin karşılığı olarak kabul edildi. Daha sonra Türkiye’de selfie için daha eski bir kelime olduğu ortaya çıkınca TDK bu kelimeyi gündeme getirdi. TDK Türk Dil Dergisi, kelimenin 1940’larda kullanıldığını belirtiyor.
Umurumda nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “umursarım” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “umursarım”dır. Ne derse desin umurumda değil, kendi kararımı vereceğim.
Alıvermek nasıl yazılır TDK?
4. Bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle kurulan tasvir fiilleri -a, -e, -ı, -i, -u, -ü gerund ekleriyle yan yana yazılır: düşünmek, sevebilmek; almak, gülmek; uykuya dalmak; yürümeyi bırakmak, yazmayı bırakmak; doğmak, kalmak; rüya yazısı, ölüm yazısı, vb.
Donkişotluk nasıl yazılır TDK?
Bir özel isim, kendi başına yeni bir anlam kazandığında büyük harfle başlamaz: acem (Türk müziğinde bir perde), hicaz (Türk müziğinde bir makam), allahlık (saf, zararsız kişi), donkişot (gerekmediği halde kahramanlık gösterisinde bulunan)…
Suç üstü nasıl yazılır TDK?
“Red-handed” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “red-handed” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “red-handed”dir.