İçeriğe geç

Bir Insana Iftira Atmanın Cezası Nedir

İftira uğrayan kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan mağdur, faile karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.

İftira atmanın para cezası ne kadar?

İftira suçu ve cezası, suçun içeriği mahkemede tespit edilip ispatlandıktan sonra belirlenir. İftira edilen taraf tanınmış ve saygın bir kişi ise verilecek ceza daha yüksektir. İftira suçunda ceza 1 ila 4 yıl arasında hapistir.

Hangi durumlarda iftira davası açılır?

Hangi durumlarda hakaret davası açılabilir? “İftira” suçu, bir kişinin soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulama amacıyla hukuka aykırı bir eylemle suçlanması durumunda, eylemin işlenmediği bilinmesine rağmen oluşur. İftira suçuna karşı hakaret davası açılır.

İftira atanların sonu ne olur?

Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya soruşturmayı kolaylaştırmak için işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.

İftira hangi suça girer?

İftira suçu şikâyete konu olan bir suç değil, resen kovuşturulan bir suçtur. Ancak, savcının suçla ilgili soruşturma başlatabilmesi için zamanaşımı süresinin dolmamış olması gerekir. Söz konusu zamanaşımı süresi 8 yıldır ve suçun işlendiği tarihten itibaren işlemeye başlar.

Biri size iftira atarsa ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.

Asılsız iftira suçu nedir?

Hakaret suçu nedir? (TCK m. 267) Hakaret suçu, bir kimseye karşı soruşturma veya kovuşturma başlatılmasını veya idarî yaptırım uygulanmasını sağlamak amacıyla hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m. 267).

İftira atan kişiye ne denir?

İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.

İftira yüz kızartıcı suç mudur?

Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Hakaret suçu hakkında genel bilgiler aşağıdadır. 2-) Hakaret suçu ağır bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.

İftira suçu kaç yıldır?

Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun en basit şeklinin işlenmesi halinde hakaret suçunu işleyen faile bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. “Suçun maddi izlerini ve delillerini tahrif ederek hakarette bulunulması halinde ceza yarı oranında artırılır.

İftira suçu için nereye başvurulur?

Hakaret suçundan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat taleplerinde yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Somut olayda, davalılar … ve … davacı tarafından şikâyet edilen eylemler çerçevesinde, zayıf da olsa bir uyuşmazlığın bulunmadığına dair emareler vardır … …, ancak bunlar uyuşmazlığın dışındadır … … 5 Nisan 2023

İftira nasıl ispatlanır?

İftiranın kanıtlanması, suçlunun cezalandırılmasını kolaylaştırır. Suçu kanıtlamak için delile ihtiyaç vardır. Bu deliller yazılı belgeler, yazılı kayıtlar ve resimleri içerir. Bir iftira suçuna tanıklık etmek, suçlunun cezalandırılmasını kolaylaştırır.

Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.

İftira karşı nasıl davranmalı?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

Atilan iftiradan nasıl kurtulunur?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

Bir insan neden iftira atar?

İftiranın kökü, bilinçaltı bir nedenden ötürü intikam alma duygusunda yatar. İftiracı, iftira attığı kişiye, kendisine zarar vereceğini umduğu suçlamaları, özellikleri ve kınamaları yükler; yani, onunla bütünleşir. “İz bırakma” mantığıyla muhatabını karalamaya çalışır.

İftira ile nasıl mücadele edilir?

İftiracı biliniyorsa, şikayet için iki yer seçilebilir. Bunlar Başsavcılık ve yaşadığınız şehirdeki kolluk kuvvetleridir. Şikayetçiye iftira atmaktan dolayı cezalandırılmak için, mağdurun kendisine iftira atıldığını kanıtlaması gerekir. Bu, deliller ve tanıklar aracılığıyla yapılır.

İftiraya uğrayan ne yapmalı İslamda?

İftiracı tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezalandırılır. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ofise Gelen Escort